Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κέρκυρα


Διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, αποκλεισμός από τη θάλασσα, μεγάλα προβλήματα στις υποδομές και, το τραγικότερο, ένας θάνατος ήταν το αποτέλεσμα της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες την Κέρκυρα... Οι άνεμοι ξεπέρασαν, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ακόμα και τα 9 μποφόρ σε περιοχές της Κέρκυρας προκαλώντας ένα σκηνικό καταστροφής, ακόμα και μέσα στην πόλη! Δέντρα, τέντες, ακόμα και πινακίδες καταστημάτων παρέσυρε η θύελλα η οποία διήρκησε για αρκετές ώρες, από τη νύχτα έως το απόγευμα.

Ένας 75χρονος έχασε τη ζωή του στους Γιαννάδες όταν την ώρα που κινούταν με τη μοτοσικλέτα του, ένα μεγάλο κλαρί δέντρου που παρασύρθηκε από το σφοδρό άνεμο έπεσε πάνω του... Ο άτυχος άνδρας, συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος, βρήκε ακαριαίο θάνατο...

Μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Κέρκυρας προκάλεσε η κακοκαιρία. Το πεπαλαιωμένο εναέριο δίκτυο σε συνδυασμό με τα δεκάδες κλαδιά που έπεσαν σε καλώδια ρεύματος άφησαν στο σκοτάδι περιοχές του βορείου συγκροτήματος κατά κύριο λόγο αλλά και της μέσης Κέρκυρας για ώρες, ενώ ακόμα πιο έντονο πρόβλημα προκλήθηκε στα Διαπόντια περιοχές των οποίων εξακολουθούν και δεν έχουν ρεύμα.

Η ακτοπλοϊκή γραμμή διακόπηκε από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και για τα κλειστού τύπου φέρρυ μποτ, ενώ τα δρομολόγια αποκαταστάθηκαν ακόμα και για τις παντόφλες από το απόγευμα, όπου επαναλειτούργησε και η γραμμή της Λευκίμμης.

«Μετεωρολογική βόμβα»!

Εν τω μεταξύ, ως «μετεωρολογική βόμβα» χαρακτηρίζει το Αστεροσκοπείο Αθηνών το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την περιοχή του Ιονίου από τη Δευτέρα, καθώς ένα χαμηλό βαρομετρικό θα μετακινηθεί από την Κεντρική Μεσόγειο. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και πάλι και θα φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ, μεταβλητών διευθύνσεων (έως το μεσημέρι 5-6 ΒΑ και από το απόγευμα 7-8 ΝΑ/ΝΔ).  Σύμφωνα με τον K. Λαγουβάρδο του τμήματος Μετεωρολογίας του Αστεροσκοπείου, τα «τεχνικά» χαρακτηριστικά της νέας επιδείνωσης του καιρού κάνουν λόγο για βαρομετρικό χαμηλό του οποίου «η κεντρική πίεση πέφτει κατά τουλάχιστον 17 μίλιμπαρ (mb ή hPa) μέσα σε 24 ώρες, η γρήγορη βάθυνση του χαμηλού θα προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή πολύ θυελλώδεις ανέμους, ενώ ταυτόχρονα θα συνοδεύεται από μεγάλα ποσά βροχής αλλά και χιονιού σε πολλές περιοχές της χώρας».

Πάντως, σήμερα Κυριακή τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα με ασθενή βροχόπτωση και το θερμόμετρο να φτάνει τους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς νότιοι ως 2 μποφόρ ενισχυμένοι από το βράδυ μέχρι 4 μποφόρ.
Σήμερα, οι οδηγοί που σκοπεύουν να μετακινηθούν στο ορεινό οδικό δίκτυο της Ηπείρου και της Βόρειας Ελλάδας, θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επιφέρει αποσταθεροποίηση του στρωμένου χιονιού.

Corfu PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου