Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Η Κέρκυρα στο έλεος εμπρηστών


Πηγή: e-go.gr

Οι εστίες της φωτιάς εκδηλώνονταν ταχύτατα η μία μετά την άλλη στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νησιού, τονίζουν οι πυροσβεστικές αρχές. "Ζήσαμε μια κόλαση", λένε οι κάτοικοι.

Στόχος εμπρηστών έγινε η Κέρκυρα χθες το απόγευμα, καθώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα πολλές εστίες φωτιάς στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νησιού και ιδιαίτερα σε δασικές και απόκρημνες περιοχές όπου ήταν δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Για περισσότερες από τέσσερις ώρες η πύρινη λαίλαπα μαινόταν στις περιοχές Τρουμπέτα, Αλειμματάδες και Λάκωνες στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και στις περιοχές Μυρτιώτισσα, Ερμονες και Γιατροί.
Φωτιά επίσης εκδηλώθηκε και στο προάστιο της πόλης της Κέρκυρας Κομπίτσι, όπου μετατράπηκε σε στάχτη ένα μοναδικό δάσος από κουκουναριές.
Μάχη με τις φλόγες
Το σύνολο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού, επικουρούμενο από δεκάδες υπαλλήλους της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κερκυραίων, επιχείρησε σε όλα αυτά τα μέτωπα της φωτιάς υποστηριζόμενο από τρία αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ, τέσσερα Καναντέρ και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Οι πυροσβεστικές Αρχές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για οργανωμένο έργο εμπρηστών καθώς οι εστίες της φωτιάς εκδηλώνονταν ταχύτατα η μια μετά την άλλη.
Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε στις 4 μ.μ. κοντά στο χωριό Λάκωνες πάνω από την τουριστική περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Προς στιγμή απειλήθηκαν και σπίτια του χωριού.
Την απόγνωσή τους περιγράφουν στο "Εθνος" κάτοικοι του χωριού. Τα λόγια τους ήταν χαρακτηριστικά.
"Ζήσαμε μια κόλαση. Ο αέρας έφερνε τον καπνό μέσα στο χωριό και είχες την εντύπωση ότι βρισκόσουν σε θάλαμο αερίων. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε.
Περισσότερο φοβηθήκαμε όταν αντιληφθήκαμε ότι η φωτιά βρισκόταν στον οδικό άξονα που περνάει από το χωριό και δεν μας άφηνε πολλά περιθώρια διαφυγής. Για αρκετή ώρα νιώθαμε εγκλωβισμένοι".
25 εστίες
Συνολικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε να αντιμετωπίσει 25 εστίες φωτιάς από το βόρειο έως το νότιο άκρο του νησιού.
Για την ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων πυρόσβεσης έφτασαν χθες στην Κέρκυρα οχήματα από την Ηπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα. Στο νησί έφτασε με C-130 και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σπύρος Ζηνιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου